• Breaking News

    Tuesday, 3 October 2017

    Sports Related Questions and Answers for PSC Exams

    Sports Related Questions and Answers for Kerala PSC Exams


    Check out 51 sports related questions and answers for competitive examinations. Some of them asked in previous year Kerala PSC examinations and can be expected in upcoming LGS examinations


    1. Winner of China open Badminton series trophy 2016
    Ans : P.V. Sindhu

    2. The winners of 2016 Asian Champions Hockey Tournament
    Ans : India

    3. Who won 2015's Rajiv Gandhi Khel Ratna Award ?
    Ans : Sania Mirza

    4. In which year Santhosh Trophy Football tournament started ?
    Ans : 1941

    5. Which country won the first World Cup Cricket ?
    Ans : West Indies

    6. Number of Players in a Hockey team ?
    Ans : 11

    7. Length of Tennis court ?
    Ans: 23.77 Meter

    8. The total number of black squares and white squares in a chess board?
    Ans: 64

    9. The number of feathers in a Shuttle Cock?
    Ans: 16

    10. First Keralite to win the Arjuna Award ?
    Ans: C Balakrishnan

    11. Who won the Laureus award for the best sports women of the year 2016?
    Ans : Serena Williams

    12. 2016 Olympics was held at 
    Ans :  Brazil

    13. The headquarters of FIFA ?
    Ans: Zurich

    14. Who has made the fastest century in Cricket history?
    Ans : Iraq Thomas

    15. Which sports is related with Member of Parliament Dileep Tirkey 
    Ans : Hockey

    16. What does the yellow ring in the symbol of Olympic games denote?
    Ans : Asia

    17. Who won the first gold in Rio Olympics 2016?
    Ans : Verginia Thrasher

    18.  Who hit the fastest Ranji Trophy Century at Thiruvananthapuram?
    Ans : Rishab Pant

    19. Who won the prestigious 2016 FIFA Ballon d'Or Award?
    Ans : Cristiano Ronaldo

    20. Who is known as "Hockey wizard"?
    Ans: Dhyan Chand

    21. The height of Cricket stump?
    Ans: 28 inches

    22. The length of Cricket pitch?
    Ans: 22 yards

    23. Which team lifted the first cricket world cup?
    Ans: West Indies

    24. Who was the Brand Ambassador of the 35th National Games?
    Ans: Sachin Tendulkar

    25. Location of Indian Sports and Research Institute ?
    Ans : Patiala 

    26. First Indian Woman to won Olympic Medal ?
    Ans : Karnam Malleswary

    27. Which Tennis Player wrote the book "From Fear to Victory"
    Ans : Monica Seles

    28. Who is known as golden girl of Kerala
    Ans : PT Usha

    29. Which country won the first Under 17 Football tournament 
    Ans : Brazil

    30. Who won the first Rajiv Gandhi Khel Ratna Award ?
    Ans : Viswanathan Anand

    31. The award given for outstanding performance in sports is 
    Ans : Arjuna Award

    32. The first Indian bowler to take "Hat-trick" in test cricket ?
    Ans: Harbhajan Singh

    33. Sachin Teldunlkar hit his 100th Century against which country ?
    Ans : Bangladesh

    34. Which country won 2016 kabaddi world cup ?
    Ans : India

    35. Which is India's first sports university ?
    Ans : National Sports University, Manipur

    36. Who has won the 2017 Asian Billiards Championship ?
    Ans : Pankaj Advani

    37. The first Indian woman to became Grand master in chess?
    Ans: Koneru Humpy

    38. Durant Cup is associated with:
    Ans : Football 

    39. First Indian lady who got Gold Medal in Asian Games 
    Ans : Kamaljith Sindhu 

    40. Which award is known as 'Oscar of Sports'?
    Ans: Laurens Award

    41. Number of players in Polo?
    Ans: 4

    42. First Indian woman athlete to reach the finals of Olympics?
    Ans:-PT Usha

    43. Who was known as 'The Tiger of Sea'?
    Ans: Mihir Sen

    44. The winner of the World cup football 2014?
    Ans: Germany

    45. The first country to win the World cup cricket thrice?
    Ans: Australia

    46. Which is known as the King of Sports ?
    Ans: Horse racing

    47. The sports Authority of India was established in:
    Ans: 1984

    48. In which year Ranji Trophy Cricket was introduced ?
    Ans: 1934

    49. The headquarters of the International Cricket Council (ICC)?
    Ans: Dubai

    50. Who won  the 2016 FIFA  player of the year award (Ballon d'Or)?
    Answer: Cristiano Ronaldo

    51. Who won 2016 FIFA Women's World Player of the Year ?
    Answer: Carli Lloyd (USA)

    1 comment:

    Current Affairs

    Question Papers