• Breaking News

    Friday, 7 June 2019

    Kerala PSC University Assistant Exam 2019 - Expected Questions

    Kerala PSC University Assistant Exam 2019 Expected Questions


    The university assistant exam for the year 2019 will be conducted on 15th of June 2019. There is only limited no of days to prepare for the exam, so here's some important questions and answers which can be expected on the upcoming examination. Please note that the admission ticket for the exam is already available for download.

    1. The largest Library in India ,the National Library located in ?
    Answer: Calcutta

    2.  Which is the largest Public Sector Bank in India ?
    Answer: State Bank of India

    3.  Which sets indicated the Aeolian process ?
    Answer: Corrosion, attrition, deflation

    4.  Who was instrumental in bringing the Extremists and the Moderates together at  Lucknow ?
    Answer: Annie Besant

    5. The first Indian Governer of Reserve Bank of India is ?
    Answer: C.d Deshmukh

    6.  Which is nuclear-capable submarine-launched ballistic missile ?
    Answer: Sagarika

    7.  Medicine for high blood pressure is obtained from which species ?
    Answer: Rauwolffia species

    8.  How many times has National Emergency been declared ?
    Answer: Three times

    9.  Because of which factor, clouds do not precipitate in deserts ?
    Answer: Low humidity

    10.  Who headed the Cabinet Mission ?
    Answer: Lord Pethick Lawrence

    11. Rashitriya Indian Military college is situated in ?
    Answer: Dehradun

    12.  Which compound does not contain an OH group ?
    Answer: Aldehyde

    13.  Who has been appointed as the chairman of Central Electricity Authority ?
    Answer: PRAKASH S MHASKE (As on 13-02-2019)

    14.  Who is responsible for the collection and publication of monetary and financial information ?
    Answer: Reserve Bank of India

    15.  What is the quantity of water in a particular volume of air called ?
    Answer: Absolute humidity

    16. The first Swadeshi dacoity or Robbery was organised in the year 1906 in ?
    Answer: Rangapur

    17.  The description of the administration of Pataliputra is available in which book ?
    Answer: Indica

    18.  AIDS is caused by Human Immunodeficiency Virus (HIV), What is this ?
    Answer: Retro virus

    19.  By whom was the Cabinet Mission to India headed ?
    Answer: Lord Pethick Lawrence

    20.  Phosgene is obtained by the reaction of carbon monoxide and which gas ?
    Answer: Chlorine

    21.  Where are Diesel locomotives manufactured ?
    Answer: Varanasi

    22. The first Indian factories act was passed in ?
    Answer: 1881

    23. The National Emblem of India was taken from capital of Asokan Pillar at ?
    Answer: Saranath

    24. Head quarter of Konkan Railway situated at ?
    Answer:Navi Mumbai

    25.  Who advocated the policy of abolishing princely states in free India ?
    Answer: Jawaharlal Nehru

    26.  Which petroleum refinery product has the lowest boiling point ?
    Answer: Gasoline

    27.  SIMBEX is an annual joint maritime bilateral exercise conducted between which countries ?
    Answer: India and Singapore

    28.  By whom were “Species Plantarum and Systema Natural” written ?
    Answer: Carl Linnaeus(Sweden)

    29.  What is the process that result in the breakdown of rocks and minerals in situ ?
    Answer: Weathering

    30.  Who were considered constitutionalist within the Indian National Congress ?
    Answer: Satyamurty and K.M.Munshi

    31.  Which is a human right as well as a fundamental right under the Constitution of India ?
    Answer: Right to Education

    32.  Old-written material, which cannot be read easily, how can be read ?
    Answer: By infrared  rays

    33. Which is the vitamin that is most readily manufactured in our bodies ?
    Answer: Vitamin D

    34. The celebrated novel ‘The Godfather’ was authored by which author ?
    Answer: Mario Puzo

    35. What is the best means of saving during inflation? 
    Answer: Money

    36.  What is the total surface area of earth ?
    Answer: 510 Million square kilometers

    37. Sirajuddaulah was defeated by Lord Clive in which battle ?
    Answer: Plassey (1757)

    38. Who wrote “The Communist Manifesto” along with Kari Marx ?
    Answer: Friedrich Engels

    39. In acronym SAARC, ‘C’ stands for which word ?
    Answer: Cooperation

    40. What is the total number of bones in human skull ?
    Answer: Thirty

    41. Which is the second largest basin in Peninsular India ?
    Answer: Krishna Basin

    42.  Who was the first Indian to get selected in ICS ?
    Answer: Surendranath Banerjee

    43.  For which period does Mayor of a Municipal Corporation hold the office ?
    Answer: Two and   a half year

    44.  Which gas has maximum calorific value ?
    Answer: Oil gas

    45.  In which sector is 70% of working population of India engaged ?
    Answer: Primary sector

    46.  Why do Coastal Andhra Pradesh and Orissa often face natural disasters ?
    Answer: Due to  cyclones

    47.  Who was the first Governor General of Bengal ?
    Answer: Warren Hastings

    48.  When did India join the United Nations ?
    Answer: 1945

    49.  The fossil of Archaeopteryx represents the evidence of origin of animals ?
    Answer: Birds from reptiles

    50.  Who was the President of the Constituent Assembly ?
    Answer: Dr. Rajendra Prasad

    51.  Why does Mumbai receive more rainfall than Pune ?
    Answer: Because Mumbai is on the.windward side

    52.  What was the real name of Tantiya Tope ?
    Answer: Ramchandra Panduranga

    53.  Which rays can pass through 20 cm thickness of steel ?
    Answer: α-Rays

    54.  Which characteristic is common among parrot, platypus and kangaroo ?
    Answer: Functional post anal tail

    55.  In India, in which banking is the Public Sector is most dominant ?
    Answer: Commercial banking


    No comments:

    Post a Comment

    Current Affairs

    Question Papers